Köpeğin anne ve babası ve hatta geriye dönük en az 3 kuşağın kayıt altına alınmış olması ve buna karşılık Türkiye’de KIF, Dünya genelinde FCI, ABD’de AKC gibi kurumlarca verilen ve her platformda itibar gören köpek soyağacı belgesidir. Aramalarınızda karşınıza sıkça secere ya da SCR gibi terimler çıkabilir, hatalı yazılmıştır.

Öncelikle tüm pet severlere şu mesajı vermek isteriz. Doğası ve karakteri gereği köpekler can dostumuz ve her köpek yavrusu da şirin ve güzeldir. Yazımızla sadece şecerenin anlamına açıklık getirmek istedik.

 Bilip bilmeyen, önüne gelen herkesin şecere kelimesini kullanırken dürüst ve dikkatli olmasının gerekliliğine dikkat çekmek istiyoruz. Yetiştiricilerin çoğunda, bilhassa arka bahçe yetiştiricisi diye tabir edilen geniş bir kitle var ki bunlar; aynı insanlarda olduğu gibi akraba hatta aile içi evlilikler ile (çiftleştirilmeyle) üretim yapmaktadırlar.

“İnbreeding” sistemi yani insan bakış açısıyla ensest demektir ve potansiyel problemler içerir. Bu sistemde devam eden yakın akraba çiftleşmelerinin neden olduğu sınırlı gen havuzu zararlı genlerin yayılmasına, ciddi bedensel ve mental sorunlara yol açtığı gibi, ırkın yaşam gücünün yitirilmesine neden olur. “Outcrossing” anlamı ise anne ve babanın hiçbir akrabalık düzeyi olmaması demektir. Şecereli hayvanlarda bu genellikle dört ya da beş nesil geri gidildiğinde ortak atalara sahip olmamaları anlamına gelir. Bu sebeple ki; şecere sadece ırkı güzelleştirmek ve saf tutmak adına değil, sağlıklı bebeklerin dünyaya gelmesine vesile olduğu için de son derece önemlidir.

Bugün Türkiye’de kabul gören şecere belgeleri sadece Dünya genelinde FCI, ABD’de ise AKC’nin vermiş olduklarıdır. Diğer şecereler ülkemizde kabul görmemektedir ve bu köpekler KIF – Türkiye Köpek Irkları ve Kinoloji Federasyonuna B tipi yani “Geçmişi Belli Olmayan Köpek” kategorisi altında kayıt edilebilmektedir. Ülkemizde doğan bir bebeğin şecereli olması için; anne babasının federasyona (KIF) kayıtlı olması gerektiği gibi artı kriterlerde mevcuttur. Bunlar da;

Görüldüğü üzere; ancak yukarıda sıraladığımız bu şartlar ve uygulamalar sırasıyla yerine getirildiğinde şecereli bebekler olacaktır.

 

 

Bu sayfamızda ise KIF – Türkiye Köpek Irkları ve Kinoloji Federasyonunun şecere mevzuatına ilişkin detaylarını paylaşmak istedik.

 

Köpeğimi KIF ‘a nasıl kayıt ettirebilirim ?

Köpeğimin herhangi FCI  üyesi kinoloji kurumundan “Soy Kütük Belgesi” (Şeceresi – Export Pedigree) yok.

(B Tipi Kayıt)
Köpeklerini ilk defa kayıt altına almak isteyen köpek sahipleri köpeklerini bulundukları şehirde veya yakın yerdeki kayıt yetkilisine veya ilgili hakeme götürerek inceletmeleri ve kayıt evrakı tanzim ettirerek kayıt ettirebilir. Kayıt esnasında veteriner hekim tarafından takılmak üzere köpeğin kimlik numarası olacak bir chip teslim edilir.
Köpeğimi kayıt ettirirken ne kadar ücret ödeyeceğim ?
Kayıt ücreti 125.- TL (Chipli veya chipsiz)

 

Köpeğimin FCI üyesi bir kinoloji kurumundan “Export Soy Kütük Belgesi” (Şeceresi – Export Pedigree) var.  

(A Tipi Kayıt)
Eğer köpeğiniz FCI ya da FCI tarafından tanınan bir kuruluşa ait şeceresine sahipse ve köpek sahibi köpeğini KIF ’a kayıt ettirmek isterse Export şecere ile asıl şecerenin fotokopisi ve aslı ile birlikte kayıt için başvurur, köpek KIF soy kütüğüne kayıt edilir ancak KIF şeceresi verilmez, orijinal şecerenin üzerine kayıt numarası yazılır ve fotokopi ve diğer kayıt belgesi KIF dosyalarına kaldırılır.
Köpeğimi kayıt ettirirken ne kadar ücret ödeyeceğim ?
Kayıt ücreti 125.- TL (Chipli veya chipsiz)

 

Köpeğimi kayıt ettirdim ne olacak ?

Köpeğinizi KIF’e kayıt ettirmekle köpeğiniz için bir “Soy Kütük Belgesine” (Şecere) sahip oldunuz. Aldığınız belge FCI’ a (Uluslararası Kinoloji Federasyonu) üye 86 ülke ile birlikte İngiltere ve ABD’de de tanınan bir belgeye sahip oldunuz. Bundan sonra köpeğinizi üretmek istediğiniz takdirde KIF’in düzenlediği bir Irk Yarışmasında hakem değerlendirmesinde veya kayıt esnasında bir hakeme değerlendirme yaptırarak ilgili Hakem’ den en az “İYİ” notu alması gerekmektedir.

 

Köpeğimi eşlemek ve şecereleri yavrulara sahip olmak istiyorum. Ne yapmam gerekir ?

Erkek köpekler en erken 18 ay, dişi köpekler de en erken 15 ay sınırını tamamlamadan çiftleştirilemezler. Dişilerde en sık 12 ayda bir yavru alınabilir, erkek köpekler aynı sene içinde en çok 6 kez eşleşebilir.
Erkek köpeklerde eşleşme yaş sınırı 9 (dokuz), dişi köpeklerde 8 (sekiz) dir. Bütün bu şartlara uyduktan sonra sıra, köpeğinizi eşlemeye geldi. Yine KIF kayıtlı bir köpek ile eşlemeniz gerekmektedir.

 

Eşleşme anlaşması yapacaksınız.

KIF soy kütüğüne kayıtlı iki köpek eşleştirilmek istendiğinde sahipleri tarafından doldurulan bir belgedir ve 4 kopya halinde bulunur. Üzerinde erkek ve dişi köpeklere ait bilgiler ve sahiplerinin yavru paylaşımı konusundaki anlaşmalarını içeren yazılar ve imzaları vardır. Bir kopyası erkek köpek sahibinde, biri dişi köpek sahibinde kalır, biri ilgili ırk derneğine ve sonuncusu da KIF ’a yollanır.

 

Yavrular doğdu ne yapacağım ?

Doğum Teyit Formu düzenlenecek. Eşleşme anlaşması yapılan köpeklerin doğum tarihinde dişi köpek sahibi yetkili ırk derneğini ya da federasyonu arayarak doğumu bildirir. Yetkili kişi ilk bir hafta içinde yavruları ana altında görmek için gider ve her bir yavruyu inceleyerek özelliklerini, renklerini, cinslerini, adlarını ve işaretlerini yazar.

Daha sonra 8. hafta içinde tekrar gider ve incelemeyi tekrarlayarak köpeklere çip takar ve tüm bu bilgileri Doğum Teyit Formuna ikinci kez işleyerek KIF ’a yollar, yavrulara KIF şeceresi düzenlenerek dişi köpeğin sahibine yollanır.

 

Yavrulara ne isim koyacağım ?

Üretici yavrulara ilk üretimden itibaren alfabetik sıradan başlayarak her batın için aynı harfden başlayan isimler koyar. İlk doğumdaki yavrulara “A” harfi ile başlayan isimler.

A tipi kayıt nedir? 

A tipi kayıt demek köpeğin en az 3 kuşak soy ağacını gösteren bir belgeye sahip olduğunu gösteriyor olması anlamına gelir.

 

B tipi kayıt nedir? 

Eğer köpeğin 3 kuşak öncesi ebeveynlerini gösteren bir belgesi yok ise ve köpek saf ise bu köpek ırk olarak kayıt edilir ve köpek için B TİPİ denilen yani 3 kuşak bilgilerini değil de sadece kendi bilgilerini gösteren bir şecere hazırlanır. Bu ve bunun gibi köpeklerin eşleşmesiyle 3 kuşak sonra yavrular şecerede ki boş yerleri doldurmuş olarak  A TİPİ şecere almaya hak kazanmış olurlar.