Bir hayvan sahibi olmak istiyor ama yeterince ilgilenemeyeceğinizi düşünüyorsanız balık beslemek sizin için en ideal çözüm. Çünkü seyahate çıktığınızda arkanızdan ağlamaz, yemini unuttuğunuzda en azından bir gün bekleyebilir, sürekli onunla ilgilenmeniz gerekmez ve çok yer kaplamaz. Balıklar, dekorasyonunuza göre ister küçük bir fanusta, ister 300 litrelik dolaplı akvaryumlarda beslenebilir. Tüm bu kolaylıkların dışında balık beslemenin en güzel yanı koltuğa yayılıp onları izleyerek zihninizi dinlendirebilmeniz.

Akvaryum kurmak ucu açık bir konu. İçi boş tankların fiyatları 100 liradan başlıyor, 7 bin liraya kadar çıkabiliyor. Süsleme için alacağınız malzemenin çeşidi ve fiyat aralığı da geniş. Bunun için öncelikle bütçenizi hesaplamalı ve nasıl bir akvaryum istediğinize karar vermelisiniz. Seçiminizde internet siteleri, bloglar ve büyük akvaryumcuların yardımı olacaktır.

Tabii bir de evinizde nerede duracağı önemli. Su dolu bir akvaryum çok ağır olduğu için, kurmadan önce akvaryumu koyacağınız yeri belirlemelisiniz. Ulaşım ve bakım için bu yerin üstünde ve yanında boş alanlar bulunmalı. Seçilen yer sıcaklık farklarından etkilenmemeli, hava akımı ve gün ışığına maruz kalmamalı. Çünkü fazladan günışığı, su sıcaklığını artırır ve istenmeyen alg (yosun) büyümesine neden olur. Akvaryum doğru bir şekilde ışıklandırıldığı sürece karanlık bir köşeye yerleştirilmesi tercih edilir.

AKVARYUMU SÜSLERKEN

Akvaryumunuzda nasıl bir görüntü istediğinize, içinde kullanacağınız malzemeleri almaya başlamadan önce karar vermelisiniz. Ne kadar büyük bir akvaryum seçerseniz, akvaryum işlemeye başladığında o kadar dengeli bir su kimyası elde edersiniz. İstediğiniz biçime sahip bir tank seçebilirsiniz ama camının berrak ve pürüzsüz olmasına dikkat etmek gerek. En yaygın kullanılanı silikonla yapıştırılmış cam tanklardır. Satıcılarda göreceğiniz metal çerçeveli tankların paslanma ihtimali olduğunu unutmayın. İçine yerleştireceğiniz süslerin malzeme seçimi de önemli. Çünkü pek çoğu su kimyasını etkileyebilir. Örneğin pek çok kaya kimyasal olarak çözünür. Doğal ortamlarında bu kimyasallar seyreldiğinden zararsızlaşır. Ama akvaryumda işler değişip zehirlenmeye sebep olabilir. Kireçtaşı, kumtaşı ve katmanlı taşlar gibi tortul kayalar su kimyası üzerinde çok etkilidir. Buna karşın, volkanik ve metamorfik kayalar su kimyası üzerinde az etkilidir. Kum ve çakıl da kalker içerebileceğinden suyun sertliğini kötü etkiler. Bunun için akvaryumculardan kireçsiz kum ve çakıl talep edin. Odunu ise ırmak ve ormanlardan elde edebilirsiniz. Ancak topladığınız odunların uzun süredir ölü olduğuna ve çürüme izi taşımadığına emin olun. Tüm bu malzemeleri akvaryuma yerleştirmeden önce temiz suda kaynatın.

UYUMLU BALIKLAR SEÇİN

Her balık birbiriyle uyum içinde yaşamaz. Tatlı su akvaryum balıkları, yaşadığı doğal alanın da verdiği kendilerine has karakterlere sahiptir. Çok kalabalık bir akvaryumdan kaçınmak için örneğin lepistes, gromi, neon/cardinal tetra ve zırhlı kedi balığı - veya plati, barblar, cüce çiklit ve zırhlı kedi balığı gibi grupların seçilmesi akvaryum içinde her alanın oldukça güzel kaplanmasını sağlar. Favori olan balıklarınızla beraber, bristlenose kedibalığı ve cüce vatoz gibi yosun yiyen balıkları da seçebilirsiniz.

BUNLARA DİKKAT

Elektrik ve suyun öldürücü bir birleşim olduğunu unutmayın. Bütün ışıklandırma aygıtları tamamen su geçirmez olmalı. Suyun elektrikli aygıtlar üstünde toplanmasını önleyen buhar tutucu tablalar kullanılmalı. Bir de akvaryum suyla dolu olmadıkça elektrikli aygıtları çalıştırmayın. Isıtıcı/termostat her zaman suyun içinde olmalı. Eğer çalışırken sudan alınırsa çatlayacaktır. Düzensiz çarpmalar içindeki canlıları rahatsız edeceği için akvaryumu kapı yanına koymayın. Camına kesinlikle vurulmamalı ve anormal sesler çıkartılması önlenmeli. Odadaki hava kirliliğini, örneğin sigara dumanını en düşük seviyede tutmaya çalışın.

BALIK ALIRKEN DİKKAT

Akvaryumcuya gitmeden önce hangi balığın hangi balık türleriyle yaşamayı sevdiğini kitaplardan ya da internetten iyice araştırın. Akvaryum balıklarının en iyi kaynağı su yaşamı dernekleri ve uzmanlaşmış akvaryumculardır. Düzgün, sağlıklı renklere sahip olanları ve herhangi belirgin bir türün iyi seçilmiş örneklerini bulmaya çalışın. Seçilen balıkların çok çabalamadan yüzmesi önemli. Ülser, yüzgeç hasarı, bulutsu gözler, solunum ve yüzme anormallikleri gibi hastalık belirtilerine dikkat edin. Balıklar plastik torbalarda taşınır. Eğer gideceğiniz yer uzaksa satıcıdan torbayı suya fazladan oksijen katarak, geniş ve ısı yalıtımlı köpükten yapılmış kutuya koymasını isteyin.

TASARIMIN GÖZDESİ OTLAR

Saç Otu: Lifli bir bitkidir. Bahçelerdeki çime çok benzeyen bir etki yaratır. Cüce Amazon: Amerika sularından gelen bir başka bitki. Kısa tüylü ve çalılık bir halı etkisi yaratmak için kullanılır. Su Çınarı: Güneydoğu Asya’dan gelen bu bitki, yeterli ışık sağlanırsa etkileyici yapraklar verir. Kıvrımlı Saz: Hemen her suya uyum sağlar ve kök filizleri çıkarır. Kıvrımlı türü diğer sazlardan daha az iç içe girmiş görünümü verir. Yeşil Yelpaze: Bu bitkinin bir buket halinde dikilmesi yoğun bir yeşillik havası oluşmasını sağlar. Su Tülü: Bitkinin ince yaprakları suda yüzen kirleri üstünde topladığından iyi bir filtreleme sisteminiz varsa kullanın. Yelpaze: Tüy gibi yaprakları vardır. Akvaryumdaki boşlukları örtmek için birebirdir. Bambu Bitkisi: Yaprakları suda zarifçe dalgalandığından hoş bir görüntü oluşturur.

HASTALIKLARA HAZIRLIKLI OLUN

Yeni balıklarınızı güvenilir bir akvaryumcudan alın ve akvaryumunuzdaki diğer türlerle uyumlu olmalarına dikkat edin. Tedavi sürecinde kayalık akvaryumu ya da yumuşakça içeren akvaryumlara yeni balıkları koymadan önce, başka bir akvaryumda en az dört hafta bekletin. Benzer şekilde, önemli bir hastalığı sağaltma döneminde balığı hastane akvaryumuna alın. Hasta bir balık için kullanılan kepçe ve akvaryumu mutlaka dezenfekte edin.

Balıkları aşırı beslemeyin. Akvaryum dibinde oluşan atıkları periyodik olarak temizleyin. Akvaryum filtre sisteminin bakımını düzenli yapın.